Sider

5. oktober 2012

Planløsning kjøkken

Jeg fikk en oppgave i å lage en planløsning av kjøkkenet til Sara. Sara er en 27 år gammel nyutdannet journalist. Hun liker å lage mat, men i hverdagen blir det mest kjappe måltider stort sett alene, så hun spiser endel ute på kafè. Hun ønsker å kunne ha en frokostplass på kjøkkenet, men ikke noe stort, så hun lurer litt på om det skal være en barløsning på kjøkkenet. Noen ganger inviterer hun venner og familie på middag, men da spiser de i stuen hvor hun har et spisebord. Hun ønsker også noen åpne hyller slik at hun kan vise ting hun har tatt med seg fra utlandet. 
Sara kunne godt tenke seg et kjøkken fra IKEA. Hun er ei "typisk jente", som er glad i farger og mønstrer. 

Hun bor i en tomannsbolig, bygget i 1986 i Haugesund. Boligen er på 90 kvm, og har entre, to soverom, stue, kjøkken, vaskerom og bad. Kjøkkenet er det første rommet som skal pusses opp. Det er uttak for strøm til komfyr og kjøleskap, og plassering av opplegg for vann på kjøkkenet.

Jeg startet med å lage en fremdriftsplan, hvor jeg skrev hvor lang tid jeg trodde jeg kom til å bruke på de forskjellige oppgavene jeg skulle gjøre. Når jeg var ferdig med oppgavene skrev jeg inn hvor lang tid jeg brukte i virkeligheten. 

Så skrev jeg en funksjonanalyse, der jeg skrev inn behovene hennes og for leiligheten. Jeg har fylt inn de punktene jeg har fått litt opplysning om, resten skal stå tomme. 

Så laget jeg en produktbeskrivelse, med alle produktene jeg har valgt i rommet. Veggmaling, gulv, kjøkken front, stoler, bord, vask osv. Der står det mål på alle produktene og priser. Når jeg hadde valgt alle produktene jeg ville ha på kjøkkenet, satt jeg det sammen i en farge og materialplansje. Jeg valgte lyse og mørke farger på innredningen, slik at Sara kan plassere tingene fra utlandet, uten at ting "kræsjer" i hverandre.

Etter all planleggingen av materialer, farger og gulv, var det på tide å begynne å tegne kjøkkenet opp i ArchiCAD. Her måtte jeg måle opp nøyaktige mål på vegger, dører og vindu. Etter jeg tegnet opp selve rommet, var det på tide å sette inn kjøkken innredningen.
Resultatet ble et L-form kjøkken, altså at kjøkkenbenken og skapene er formet som en "L" langs 2 vegger. Barløsningen Sara ønsket seg er plassert inntil veggen mot nord, slik at hun kan se ut vinduet som er på siden. På den veggen har jeg også plassert noen enkle, åpne hyller med plass til kopper, bøker m.m. 

Her ser du tegningene i 2D og 3D:





Etter tegneprosessen printet jeg ut plantegningen og snitt A uten farge.  Når jeg hadde fått disse tegningene i papirutgave, farget jeg dem for hånd.
Og helt til slutt skrev jeg et kundebrev til Sara, hvor det står beskrivelse om innredningen, møbleringen, gulv og farge valg m.m. Alt som står i kundebrevet og enda litt mer, snakket vi om i kundemøtet, hvor jeg forklarte om materialene og valgene jeg tok.